logo
lis. 152015
 
Iz koalicije obećavaju da će u idućem mandatu posebnu pozornost posvetiti unaprjeđenju konkurentnosti i povećanju poljoprivredne proizvodnje. Koje koalicije? Domoljubne ili Novodomoljubne? Ma iz obje. Obje će navodnjavati, zapošljavati, smanjivati poreze, povlačiti novac iz EU fondova, Hrvatska će ostvarivati znatni gospodarski rast, ali samo ako glasujemo za njih. Ne za one druge. Oni su cajke i uvoze izborni program iz Prnjavora, a mi smo Europa i zovemo se No passaran. Oni neće proći, ali izbjeglice hoće.

Podsjeća na ono Ajmeee, šta si to učinija, razbija si stari didov radio, šta ćemo sad slušat? A slušat ćemo Novi radio (reklamni jingl za zadarski Novi radio). Nema povratka na staro. Kao što kaže, za nevolju baš ova cajka.

Sad nam valja analizirati izborni program. Koale. Koalicije. Navodnjavat će. Kupa, Korana, Dobra i još poneka rijeka. Kako to već godinama i čine. Onako samoinicijativno. Nekad i ne baš. Savi se dogodi da joj netko u poplavljivanjima i pomogne. Nasip koji pukne na molbu susjeda u čekaonici EU, koju smo sami napustili prije koju godinu, a da to baš i ne znamo. Ako SDP novodomoljubna koalicija dobije mandat, zapošljavat će. Ali ne više rodbinu i stranačke poslušnike. Naime, sve su ih već zaposlili i s novim mandatom bi počeli zapošljavati i neke od ostalih nezaposlenih. Kojih više nema. Svatko pokretan i s obje ruke je već u Njemačkoj.

Šef Mesićevog izbornog stožera je u kreativnom zanosu započeo s Tisuću eura za svako novorođeno dijete, a najvještiji biciklist u Hrvata se pridružio licitaciji malo zbunjeno. Dao bi još sto eura više, ako mu Karamarko oda tajnu otkud mu 1000. Ovaj šuti k’o zaliven. Neće mu kaže. Grčić je trebao kao matematičarski koalicijski genij izračunati odakle, kako namaknuti i izgleda da nije uspio, ukrali mu digitron zločesti studenti. Pa je u programu koalicije o rodiljnim naknadama produžen posvojiteljski dopust.

Koalicija je u neoliberalnom ratu pobijedila retroaktivno bankare, riješila problem Švicarca, ne i Hrvata. Održi li se zakon koji se tiče kredita u CHF i poslije izbora, postaje upitno ono s tisuću eura po glavi. Moglo bi se dogoditi da svaki od 4.200 000 Hrvata zatraži 1000 eura jer je i on jednom bio rođen, a svi smo pred zakonom jednaki. Njihovi su jednakiji. Budući da je koalicija u prethodnom mandatu svaku godinu svog mandata zaduživala svakog Hrvata s novih 1 200 eura, bilo bi pošteno da slijedeće godine zaduži državu za još 4 200 000 000 eura i podijeli svakom po tisuću eura. A ne ovako, na kraju mandata svakoga zaduže s cca 3 600 eura i nikom ništa. Niti da smo kavu popili od tog novca, a dužni ga vratiti.

Ipak je najjači dio programa onaj o povlačenju. Na rezervne položaje u Bruxelles, k’o Zoki ’91. I otamo slati pare u domovinu iz EU fondova. Uložit ćemo više od 3 milijarde kuna iz EU fondova u stvaranje novih i boljih radnih mjesta kroz izravne poticaje poslodavcima za zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta, kažu Novodomoljubi. Kao da su to njihove pare i oni odlučuju di će s njima!?! I ne samo da će glanz nova radna mjesta stvoriti ti novodomoljubni kreatori s tuđim novcem (gloginje mlatiti), nego će ta radna mjesta biti i bolja. Pa će mnogi avansirati od običnog sjekača državne šume sa starom štilovkom na bolja radna mjesta. S novom štilovkom.

Ima u programu i nekakvih kratica. ZMN je kratica od Zoran Milanović Novodomoljub? Nee. To je iz programa SDP koalicije i označava zajamčenu minimalnu naknadu. Bit će i toga. ZKE je zaštićeni kupac energenata. Koji troši struju, ali je ne plaća. Umjesto njih, plaćat ćemo mi i svoju i njihovu struju. Hajdaš Dončić će osobno prošetati Pelješkim mostom. Ako nauči hodati po vodi. Do jučer smo se nadali da će EU financirati gradnju tog bezveznog mosta, ali sad nam koalicija najavljuje da će sigurno financirati. Samo još nisu dobili potvrdu. Izgleda da je ta briselska administracija gora od ove naše. Za jebenu potvrdu ti treba 5 godina čekanja. Ali zato nema otpuštanja iz državne uprave, tamo su sve naši. Nema novog teritorijalnog ustroja. Jer funkcioniramo k’o švicarski sat.

Izaberemo li Domoljube, najebali smo. Bankrotirat ćemo. Izaberemo li Novodomoljube, slijedi nam isto. I jedni i drugi su svojim politikama od 1994. do danas uspjeli tek pobrinuti se za sebe i svoje, a nas zadužiti za 53 milijarde eura. I taj novac je raspodijeljen ovako: oko 12 milijarda eura je u HNB, s njima igrice igra Vujčić, 20 milijarda eura je u bankama, u štednji nekolicine tzv.građana, nepoznati iznos je na štednji u stranim bankama, ostalo smo pojeli i popili. Kuna i dalje ostaje vaučer-priznanica o dugu pohranjenom u HNB. Od monetarne suverenosti i kreacije novca koji ne bi bio dug – ni slova. A bez toga nam nema spasa.

Ali nema veze, mi smo Europa, ono je Balkan. Mi smo bolji, a oni gori.

Patriot