logo
ožu. 212016
 
Erich From: “Pohlepnik, ma što bio sadržaj njegove pohlepe, nikada neće imati dovoljno niti biti zadovoljan. Svaka je pohlepa mentalna i nema točke zasićenja”.

George Bernard Shaw: “Pohlepa za novcem je izvor svega zla” .

 

Više je definicija pohlepe, no sve se slažu u jednom, pohlepa je nešto između OSJEĆAJA i ŽELJE koje nije moguće ISPUNITI, pa stječemo dojam da je pohlepa pokretna, da je ŽIVA. Pohlepnici umiru, pohlepa ne umire. Kapitalistička mantra kaže: “Pohlepa živi, čuči u svakom čovjeku, pohlepa pokreće Svijet” i da se nije rodila, navodno bismo još uvijek živjeli u pećini. Mislim da je situacija s pohlepom obrnuta. Ukoliko je ne “ubijemo” ili ne zaustavimo kao civilizacija završit ćemo tamo gdje se prema priči pohlepa i rodila…u kamenom dobu. Najveći umovi u povijesti već stoljećima pokušavaju osmisliti način na koji će “ubiti” pohlepu. Najviše što su uspjeli učiniti je da su kroz revolucije pobili ondašnje pohlepnike, no pohlepa je i dalje tu, podsmjehujuća, iracionalna, neuhvatljiva, besmrtna, . Svakog dana ta avet ustane, zakorači…zaživi u nekom od nas, zavisno od našeg statusa i položaja u društvu. Gdje griješimo? Zašto najrazumniji i najracionalniji pripadnici ljudske vrste nisu u stanju kontrolirati vlastitu čučeću avet? Ne znaju što pohlepu aktivira, pokreće, koje to moćno “gorivo” koristi, koje joj omogućuje da bude za korak brža i od najracionalnijih misli onoga u kojemu se rodila.
 
Rekao bi Ćiro… “Šine utvaram si”…e pa ja si ne utvaram…ja ZNAM koje je to gorivo koje aktivira i pokreće avet…Nuklearnu eksploziju odnosno lančanu reakciju pokreće više radioaktivnih elemenata, Uranij, Plutonij, Torij…POHLEPU, opasniju po opstanak civilizacije od sviju atomskih bombi pokreće…jedno i jedino gorivo – KAMATA.
UKIDANJEM KAMATE ubijamo POHLEPU a iz njenog pepela rodit će se novi, drugačiji, bolji Svijet…Svijet SLOBODE i OBILJA.