logo

Rješenja

 

Nekreditni novac

Nekreditni monetarni sustav je metodologija stvaranja primarnog novca koja se iz osnova razlikuje od kreditno-monetarnog. Najkraće rečeno; primarni novac prestaje biti dug, a od eventualnih novčanih surogata, koji se stvaraju sekundarnom emisijom, zahtijevaju se računi u svojim realnim veličinama, a ne nominalnim kao do sada. Osnovni ciljevi regulatora su stabilnost cijena i dokidanje ekonomskih devijacija koje se izražavaju u inflaciji ili deflaciji ekonomskoga procesa.

Društveni računi koji mjere nekreditni novac nalaze se između tri dimenzije vrijednosti robe:

Formula   (P/C)P = I    gdje je:

P = cijena ili GDP

C = trošak

I = DOHODAK (korisnost)

I – C = nekreditni novac

Dohodak koji potiče iz troškova, služi za nadoknadu troškova, a dohodak iz nekreditnog novca predstavlja dar za društvo, koje je svojom organizacijom taj višak korisnosti realno i ostvarilo.
Nekreditni novac opširnije

Nostradurus

Nostradurus Zagrebački internetski je nick čovjeka, dipl. inžinjera elektrotehnike iz Zagreba, jednog od osnivača Pokreta Patriot, koji se već nekoliko godina trudi razotkriti prijevarni kreditni monetarni sustav i koji je u tim nastojanjima, nešto drugačijom metodom došao do istih zaključaka kao i pok. Stojan Nenadović; nekreditni monetarni sustav zapravo je jedino moguće rješenje za izlazak iz ekonomskog i dužničkog ropstva svih zemalja svijeta.
Nostradurus opširnije

Stojan Nenadović

Stojan Nenadović je prvi čovjek koji je ideju nekreditnog sustava postulirao u teoriju. Nakon završenog studija prava, Nenadović upisuje post diplomski studij ekonomije i završava ga s najboljim ocjenama.

Pri pokušaju magistriranja na temu nekreditnog novca, koja se u njemu tokom studija originalno razvila, biva blokiran.
Pokušaj magistriranja temom “Osnovi teorije apstraktne korisnosti i viška korisnosti”, kojom obrazlaže da se upotrebna vrijednost može izmjeriti i da je to korisnost, biva odbačen. Njegov profesor i mentor bio je akademik, član SANU, ali kako ni Marks ni kapitalistički ekonomisti nisu mjerili korisnost ekonomskog procesa, nije znao ocijeniti taj rad. Dao je zadatak svom asistentu Miroljubu Labusu (poznati političar u Srbiji poslije Miloševića), da napiše recenziju. Labus je smatrao kako je rad napisan napamet i bez korištenja ponuđene znanstvene literature, pa je Nenadović bio odbijen. Kako nije prihvatio prijedlog svog mentora da magistrira neku lakšu temu, Nenadović odustaje od magisterija i samostalno širi svoju ideju.

Prema riječima Nenadovića, 2010. godine piše ekonomskom fakultetu u Beogradu, koji prihvaća njegov zahtjev da obrani teoriju nekreditnog novca. Stojan se pripremao, ali su ga iznenadna bolest i smrt spriječili u tome.
Stojan Nenadović opširnije